АЕЦ Белене“ е примерът за абсурдния ядрен проект. Това коментира в

...
АЕЦ Белене“ е примерът за абсурдния ядрен проект. Това коментира в
Коментари Харесай

Хиновски: Отваря се изключително изгоден вариант за съдбата на АЕЦ Белене, но има нещо подозрително в сделката

АЕЦ " Белене “ е образецът за неуместния нуклеарен план. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " енергийният специалист Иван Хиновски, който е ръководител на Българският енергиен и минен конгрес. " В златните години на българо-руските взаимоотношения от 2006 до 2012 година планът не се случи. Това за мен беше сигурен тест, че този план няма бъдеще ", посочи специалистът.

" Подозирам, че Украйна, знаейки за този наш воденичен камък, ни прави един жест, т.е. направи ни една услуга да се освободим от този камък, да получим този милиард и половина в сложния миг за българската енергетика против някакви благосклонно пласиране на оръжие, т.е. помагане на войната. Но това е мое персонално пояснение, което не съм съветвал с никого. Вероятно има нещо, тъй като аз имах диалози и с украинския посланикн и с извънредно доста нуклеарни инженери от " Атоменергопроект Киев “, които преглеждат разновидности за взаимен бизнес с България. Те не бяха осведомени до преди 10 дни с този вид. Не може нуклеарните експерти в Украйна, с които ние сме в контакт от известно време, да не знаят, че се готви такава договорка. Това ме води до някакви съмнения, че има някаква договорка? За нас тя е преференциална. Но има нещо, което за мене е необичайно ", посочи Иван Хиновски.

По думите на енергийният специалист обаче новината, че България има благоприятни условия и стартира процедура за продажба на оборудването на АЕЦ " Белене “ е доста добра: " Бих квалифицирал новината като най-хубавата за българската енергетика в последните пет-шест години, тъй като този план оказа своята некадърност да се осъществя ".

Според него, в случай че договорката се осъществя, Българария ще може да възстанови 1/3 от всички вложени пари в плана: " Да кажем, в случай че допуснем, че те са към 3 милиарда най-малко, ние ще получим 600 милиона, в случай че – едно огромно в случай че, в случай че договарянията завършат сполучливо ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР